Lammskinn som begrepp och framställningen av detta

Ett annat namn för lammskinn som brukar användas är fårskinn. Den här typen av skinn är den huden som är garvade och som finns på får. Man kan i princip säga att fårskinn är ett skinn som är pälsgarvat, vilket innebär att allt hår sitter helt klart på skinnet. När det kommer till framställningen av lammskinn, så brukar det garvas på två olika sätt. Antigen kan det garvas med krom eller genom att göra det ekologiskt. När det kommer till garvningen med hjälp utav krom brukar det här ämnet alltid lämna ifrån sig lite rester i lammskinnet, och det resulterar då i ett skinn som är väldigt slitstarkt. När det kommer till garvningen som görs på ekologiskt vis, brukar man som resultat av det hela få ett skinn som är betydligt mildare mot ens egna hud. Lammskinnet är oftast belagt på ett naturligt sätt med lanolin, och det här ämnet stöter både bort smuts samt vatten.

Lammskinnets användningsområden

Det så kallade fårskinnet/lammskinnet brukar tillverkas främst av fårfällar. Det som menas med detta är att flera fårskinn tillsammans sys ihop och på deras avigsida förstärks detta med hjälp utav ett tyg som är stadigt. När det kommer till fårfällar var det väldigt vanligt att man använde detta som sängkläder i det gamla bondesamhället. Idag är det allt vanligare att man använder sig av detta som mattor i ens egna hem.

Ett annat användningsområde är att fårskinn/lammskinn brukar användas för att skapa olika typer av pälsar. I det här skedet brukar håret vändas inåt så att det blir den bästa isoleringseffekten någonsin och mockasidan får istället vara utåt. Som sittunderlag till småbarn kan det också användas, men även inom sjukvården för att förebygga alla möjliga olika typer av liggsår.